ОСОБЛИВОСТІ КОУЧИНГУ ЯК СУЧАСНОГО МЕТОДУ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВІ - ЛЕПЕЙКО, Тетяна; ПЕРЕРВА, Іванна; МАЦІКАНИЧ, Дарина; ШЕВЧЕНКО, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується коучинг як сучасний метод управління персоналом, зокрема його роль у розвитку працівників та підвищенні конкурентоспроможності компаній. Персонал є ключовим ресурсом будь-якої організації, тому його постійний розвиток є необхідним для досягнення стратегічних цілей. В умовах сучасного бізнес-середовища коучинг стає важливим інструментом для покращення професійних навичок, мотивації, взаємодії в колективі та вирішення конфліктів.Основною метою статті є визначення особливостей коучингу як методу управління персоналом, а також розгляд основних видів коучингу, таких як корпоративний, бізнес- та лайф-коучинг. У статті розглядаються порівняльні характеристики коучингу з іншими методами, такими як наставництво, консультування та тренінги, що дозволяє чітко визначити відмінності та переваги коучингового підходу.Коучинг відрізняється від традиційних методів тим, що він сприяє не лише навчанню нових навичок, а й розвитку внутрішнього потенціалу співробітників, їх мотивації та здатності до самостійного прийняття рішень. Автори статті наголошують на важливості використання коучингу як інструменту для досягнення ефективності як на рівні окремих працівників, так і в рамках компанії в цілому. Зокрема, розглядається практичне застосування коучингу в українських підприємствах, де цей метод лише починає впроваджуватися, але вже демонструє позитивні результати в підвищенні продуктивності та внутрішньої атмосфери в організаціях.Під час аналізу також зазначено, що коучинг є ефективним інструментом для покращення корпоративної культури та розвитку лідерства. Важливим аспектом є те, що коучинг вимагає від керівників певних знань і навичок, тому ефективність цього методу безпосередньо залежить від готовності менеджерів до інвестування в розвиток персоналу та впровадження нових підходів у управлінні.Висновки статті підтверджують, що коучинг є потужним інструментом для підвищення ефективності управління персоналом і розвитку організацій, сприяючи покращенню комунікації, мотивації, а також формуванню більш здорового робочого середовища. Однак для успішного впровадження коучингу в Україні необхідна постійна підтримка з боку керівництва, а також адаптація цього методу до специфіки вітчизняного ринку праці.Таким чином, коучинг, як метод розвитку персоналу, має великий потенціал для сприяння успіху як окремих працівників, так і цілих компаній, забезпечуючи їх адаптацію до змін і підвищення конкурентоспроможності на ринку.