МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР НА ОСНОВІ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДХОДУ - ГАВРИШ, Ольга; РОГАТЮК, Вадим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасне економічне середовище відзначається стрімкими темпами змін та підвищеною динамікою ведення господарської діяльності, загостренням конкуренції, невизначеністю фінансових ринків та стрімким інтенсивним прогресом у сфері цифровізації. В умовах цього процесу традиційні методи управління фінансово-економічним потенціалом підприємницьких структур втрачають свою ефективність і потребують оновлення. Це зумовлює необхідність пошуку нових підходів для формування умов сталого функціонування суб’єктів господарювання, підвищення їх гнучкості, інноваційної активності та адаптивності до викликів сучасного ринку. Фінансово-економічний потенціал є однією з ключових складових конкурентоспроможності підприємства, оскільки саме він визначає здатність підприємницької структури ефективно функціонувати, інвестувати в розвиток, впроваджувати інновації та забезпечувати прибуткову діяльність у довгостроковій перспективі. Водночас механізм управління цим потенціалом потребує не лише удосконалення, а й трансформації на основі інноваційного підходу, що передбачає впровадження новітніх управлінських технологій, цифрових інструментів, аналітики даних та моделей стратегічного розвитку.В умовах поточної економічної нестабільності, глобалізації та стрімкого розвитку інноваційних технологій значно зростає роль ефективного управління фінансово-економічним потенціалом підприємницьких структур. Проте більшість суб'єктів господарювання стикаються з труднощами щодо своєчасного реагування на зовнішні виклики, ефективного використання ресурсів, нарощування інноваційної можливості забезпечити тривале зростання, що свідчить про структурні недоліки в управлінських процесах, зокрема відсутність комплексного, адаптивного та науково обґрунтованого механізму, здатного забезпечити цілеспрямовану трансформацію фінансово-економічного потенціалу підприємств відповідно до вимог інноваційної економіки.Сучасні умови діяльності підприємницьких структур визначаються значною конкуренцією та швидкими змінами на ринках, нестабільністю зовнішнього середовища та зростанням потреб у стратегічному оновленні управлінських процесів. У таких умовах ключовим чинником забезпечення довгострокової ефективності та стійкості розвитку підприємств виступає фінансово-економічний потенціал, який відображає сукупність ресурсів, можливостей і управлінських рішень, які можуть забезпечити стійке зростання вартості підприємства. Створення ефективної системи управління цим потенціалом потребує впровадження сучасних інструментів і підходів, зокрема тих, що ґрунтуються на інноваційних засадах. Інноваційний підхід до управління дозволяє не лише оптимізувати внутрішні бізнес-процеси, а й адаптувати систему управління до нових викликів, сприяючи зростанню конкурентоспроможності та сталому розвитку підприємств.Механізм формування системи управління фінансово-економічним потенціалом підприємницьких структур на основі інноваційного підходу виступає ключовим інструментом забезпечення сталого розвитку, конкурентоспроможності та адаптивності підприємств у сучасних умовах економіки, що трансформується. Інноваційна орієнтація управлінських процесів дозволяє поєднати стратегічне бачення з оперативною гнучкістю, забезпечити ефективне використання ресурсів, а також впровадити сучасні цифрові та аналітичні інструменти для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Запропонований підхід до управління фінансово-економічним потенціалом базується на принципах системності, адаптивності, інноваційності та стратегічного управління. Його реалізація дозволяє не лише формувати ефективну внутрішню інфраструктуру підприємницької структури, а й створювати умови для її довгострокового розвитку, включаючи мінімізацію ризиків, підвищення продуктивності та зростання ринкової вартості.