СУЧАСНИЙ СТАН ТА АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - НЕКРАСОВА, Любов; КРУПІЦА, Ірина; ШЕПЕЛЕВА, Ольга; НАУМЕНКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена глибокому аналізу сучасного стану конкурентоспроможності підприємств України в умовах глобальних економічних трансформацій та внутрішніх викликів, зумовлених економічною нестабільністю, політичними чинниками та наслідками війни. У роботі систематизовано ключові внутрішні та зовнішні фактори, що безпосередньо впливають на здатність підприємств адаптуватися до змін і зберігати або посилювати свої конкурентні позиції. Особливу увагу приділено економічним, технологічним, інфраструктурним, кадровим і регуляторним детермінантам конкурентоспроможності.На основі галузевого підходу проаналізовано специфіку формування конкурентних переваг у провідних секторах економіки України — аграрному та промисловому. Уточнено, що в аграрному секторі ключовими драйверами виступають точне землеробство, цифрові платформи, автоматизовані системи обліку та моніторингу, тоді як у промисловості — модернізація виробництва, впровадження енергоефективних технологій і використання альтернативних джерел енергії. Наведено конкретні приклади підприємств, які досягли успіху завдяки інтеграції інноваційних підходів, орієнтованих на стале виробництво, ресурсозбереження та екологічну безпеку.Окремим напрямом дослідження виступає аналіз ролі державної політики у формуванні сприятливого середовища для розвитку конкурентоспроможності бізнесу. Розглянуто вплив податкових стимулів, програм субсидування, інвестиційних грантів та інструментів державно-приватного партнерства на активізацію ділової активності. Обґрунтовано необхідність реформування регуляторного середовища, спрощення умов ведення бізнесу та підтримки малого і середнього підприємництва як основи економічної стійкості.У статті також окреслено перспективи для подальшого зростання конкурентоспроможності українських підприємств через інтенсифікацію інвестицій у новітні технології, масштабування цифрової трансформації, оновлення виробничих потужностей та вихід на нові міжнародні ринки. Зроблено висновки щодо необхідності формування інтегрованої стратегії конкурентоспроможності, яка поєднуватиме інноваційний розвиток, ефективну взаємодію з державними структурами та адаптацію до сучасних глобальних викликів.