ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ В ЕПОХУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - МЕЛЬНИК, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено вивченню сучасних підходів до менеджменту організацій в епоху цифровізації. Мета статті полягає в аналізі, систематизації та узагальненні підходів до менеджменту організацій в епоху цифровізації.В дослідженні розглянуто трансформацію організаційного менеджменту під впливом цифровізації економіки у XXI столітті. Представлено аналіз основних викликів, що постають перед традиційними моделями управління в умовах стрімкого розвитку цифрових технологій, зокрема машинного навчання, штучного інтелекту, великих даних, Інтернету речей, тощо.В дослідженні обґрунтовано доцільність переходу від ієрархічних до адаптивних моделей менеджменту, які забезпечують гнучкість, інноваційність та швидку адаптацію організацій до змін зовнішнього середовища. Проаналізовано концепцію адаптивного менеджменту як відкритої системи, що безперервно налаштовує свої внутрішні процеси відповідно до вимог ринку та технологічних змін. Виявлено ключові чинники успішного функціонування адаптивного менеджменту: децентралізацію, делегування повноважень, впровадження автономних робочих груп та активне використання цифрових технологій для моніторингу і аналітики.Дослідження особливостей дата-орієнтованого менеджменту дозволило виявити його роль як стратегічного ресурсу для прийняття рішень, підвищення гнучкості організацій та створення доданої вартості. Підкреслено важливість розвитку дата-орієнтованої організаційної культури та впровадження інтегрованих інформаційних систем для формування доказової управлінської практики. Також в дослідженні обґрунтовано роль лідерів цифрової епохи у формуванні бачення цифрового майбутнього організацій, стимулюванні інновацій, розвитку культури безперервного навчання та підвищенні цифрової зрілості компаній. Виявлено, що ефективне лідерство у цифрову епоху неможливе без створення атмосфери довіри, готовності до змін та розвитку цифрових компетенцій співробітників. В статті також проаналізовано гнучкі методології управління, що виникли у відповідь на виклики цифрової економіки та стали важливим інструментом адаптації організацій до швидких змін середовища. Серед найпоширеніших підходів визначено Agile, Scrum та Lean, які акцентують увагу на ітеративності, гнучкості планування, постійній взаємодії зі стейкхолдерами та швидкому реагуванні на нові вимоги.Дослідження дозволило прийти до висновку, що адаптивний менеджмент, дата-орієнтовані підходи, лідерство цифрової трансформації та гнучкі методології виступають ключовими чинниками успіху організацій у цифровій економіці. В свою чергу, сучасний менеджмент у цифрову епоху потребує комплексного підходу, який об'єднує технологічні інновації, нові стилі лідерства, перехід до відкритих моделей організації діяльності та управління знаннями.