ТАКСОНОМІЯ СПРОЩЕНОЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЯК ЕЛЕМЕНТ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОБЛІКУ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - КУРГАН, Наталя; РУДЕНКО, Сергій; БЕРЕЗОВСЬКА, Дар'я (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено таксономію спрощеної фінансової звітності як елемент цифровізації бухгалтерського обліку малих підприємств України. Доведено, що цифровізація бухгалтерського обліку є неминучим процесом, і для інтеграції українського малого бізнесу до світової фінансової системи необхідно адаптувати порядок подання ними фінансової звітності. В Україні з 2020 року використовується UA XBRL IFRS для фінансової звітності великих та середніх підприємств, проте малий бізнес здебільшого продовжує застосовувати традиційний XML-формат через складність методології МСФЗ і значні витрати на адаптацію. Виявлено, що добровільний характер переходу малих підприємств на XBRL-формат не забезпечує його масового використання. Для малого бізнесу в Україні легалізовано стандарт "МСФЗ для МСП", який в порівнянні з повними МСФЗ висуває спрощені вимоги до визнання, аналізу та розкриття інформації, тобто передбачає меншу деталізацію інформації. При цьому малі підприємства використовують ті ж форми звітності, але з спрощеними розкриттями і принципами обліку. Пояснено, що ведення бухгалтерії українського малого підприємства за "МСФЗ для МСП" є більш складним, ніж облік за НП(с)БО. Автори запропонували дві можливі стратегії цифровізації фінансової звітності малого бізнесу: обов’язковий перехід на "МСФЗ для МСП" або розробка національної XBRL-таксономії на основі національних бухгалтерських стандартів України. Другий варіант вбачається кращим, оскільки дозволяє зберегти спрощений підхід до фінансової звітності та уникнути надмірного навантаження на малий бізнес.