CТАРТАП ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - МІЦЕНКО, Наталія; МІЩУК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Обґрунтовано роль стартап-проєктів як інструментів реалізації інноваційних підприємницьких ідей. Доведено потребу поширення стартап-руху задля розвитку економіки країни на інноваційних засадах під час війни і в період повоєнного відновлення як складової національної інноваційної системи, драйвера інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності країни, основи формування національної стартап-екосистеми.Узагальнено сутнісно-критеріальні ознаки стартапів, акцентовано на важливості інноваційної ідеї та інтелектуального потенціалу членів команди. Підкреслено залежність ефективності роботи команди стартапу від підприємницьких здібностей, здатності до комунікації та креативного мислення, уміння працювати в команді, готовності до лідерства та відповідальності.Проведено порівняльний аналіз сфер діяльності, в яких реалізовані стартап-проєкти, в Україні та в провідних країнах стартап-руху, який дозволяє стверджувати про наявність передумов для створення стартапів в Україні, для реалізації особистісного інноваційного потенціалу українців в умовах цифровізації та Індустрії 4.0.