ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ МЕДІАТОРА ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ КОНФЛІКТОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - ДЕМЧЕНКО, Оксана; СЄДАШОВА, Оксана; КОРНІЄНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В роботі розкрито поняття емоційного інтелекту як інтегративної здібності людини до розуміння своїх і чужих емоцій, а також до управління ними. Виділено схожість між поняттями емоційного інтелекту та емоційної компетентності. Розкрито поняття «емоційної компетентності» як сукупності знань, умінь та навичок, які допомагають людині усвідомлювати та приймати власні емоції, себе, усвідомлювати емоції інших для самомотивації, для управління емоціями, емоційно самовдосконалюватися, прямуючи до самоактуалізації, створюючи на своєму шляху взаємоз’язки з оточуючими. Визначено роль емоційного інтелекту як сукупності знань про адекватну поведінку в ситуаціях соціальної взаємодії, що можуть бути корисними для попередження та вирішення конфліктів, зокрема у професійній діяльності медіатора. Визначено, що для медіатора важливо визначати чинники, які впливають на дестабілізацію емоційної стабільності, що формує його емоційний інтелект. Зазначено, що емоційний інтелект медіатора є обов’язковим інструментом формування його конфліктологічної компетентності, як здатності діагностувати та вирішувати конфлікти в різноманітних сферах. Розкрито, що професійні знання, медіаторські навички, досвід, емоційний інтелект та особисті якості медіатора щодо вирішення конфліктів формуються в єдину категорію (конфліктологічну компетентність), що визначає професійний рівень медіатора. Акцентовано увагу, що для медіатора, як для професіонала, так і для особистості, важливо розвивати емоційний інтелект, що обумовлено складною специфікою його діяльності – постійною наявністю конфліктів.