ІНВЕСТИЦІЇ ТА ІННОВАЦІЇ В ОПЕРАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КРИЗИ ВОЄННОГО СТАНУ - САКУН, Леся; МАЖАРЕНКО, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена питанням впливу інвестицій та інновацій на систему операційного менеджменту агропромислових підприємств, де окреслено перспективи галузі та основні аспекти діяльності в кризових умовах під час воєнного стану. Визначена актуальність теми, проаналізовано сутність понять «інвестиції», «інновації», «операційна діяльність», «криза». Досліджено ключові напрями інвестицій та їх втілення в провідних агрохолдингах України (за показниками Mind Innovation Index). Виявлено, що застосування програмних рішень для управління бюджетом може суттєво спростити обробку даних та мінімізувати вплив людського фактору. Також такі програми дозволяють здійснювати моніторинг показників у реальному часі завдяки постійному оновленню. Проаналізовано роботизовані рішення для операційної діяльності агробізнесу, зокрема використання апаратів, що можуть виконувати рутинні завдання на полі та вимірювати параметри ґрунту, його вологості тощо. Розглянуто сутність роботи агродронів-обприскувачів від компанії DroneUA, визначені переваги та перспективи їх використання. Також проведено аналіз капітальних інвестицій у різних галузях економічної діяльності, включаючи витрати. Виявлено, що незважаючи на значні втрати, які понесла аграрна галузь в кризових умовах під час війни, більшість провідних агрокомпаній України зуміла витримати це випробування та зберегти свої позиції завдяки інструментам кризового менеджменту, ефективній співпраці та допомозі партнерів.