УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В ХОДІ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЄКТІВ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - ДЯЧЕК, Віталій; МІРОШНІЧЕНКО, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті висвітлено теоретичні та практичні аспекти управління ризиками в ході реалізації проєктів державно-приватного партнерства (ДПП). Досліджено сутність ризиків у контексті ДПП, їхні типи та джерела виникнення. Основну увагу приділено ідентифікації, оцінці та розподілу ризиків між учасниками партнерства з урахуванням їхніх ресурсів, компетенцій і ролей у проєкті.Розглянуто ключові методи управління ризиками: уникнення, мінімізація, передача та прийняття. Описано особливості застосування інструментів управління, таких як страхування, фінансові гарантії, хеджування, резервні фонди та договірні механізми. Проаналізовано переваги та недоліки кожного підходу в залежності від специфіки проєкту, галузі та нормативно-правового середовища.У статті надано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності процесу управління ризиками на всіх етапах життєвого циклу проєктів ДПП. Акцентовано на важливості попереднього аналізу ризиків, розробки детальних планів їхньої мінімізації, а також моніторингу та адаптації стратегії управління в ході реалізації проєкту.Автором підкреслено значення взаємодії державного та приватного секторів у контексті розподілу ризиків, зокрема через встановлення чітких правових рамок, прозорість процесів і забезпечення відповідальності сторін. Використання запропонованих підходів сприятиме зниженню негативного впливу ризиків на ефективність проєктів ДПП, оптимізації ресурсів і досягненню цілей партнерства.Результати дослідження можуть бути корисними для представників державних органів, приватного бізнесу, інвесторів та науковців, які займаються розробкою, впровадженням і аналізом проєктів у рамках ДПП.