ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ МЕХАНІЗМІВ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - СОРОКА, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено аналіз особливостей і проблем формування фінансових механізмів розвитку територіальних громад України в умовах децентралізації. Виокремлено основні нормативно-правові акти, що визначають засади місцевого бюджетування та оподаткування, а також висвітлено чинники, які перешкоджають досягненню фінансової самодостатності громад. Окреслено роль міжбюджетних трансфертів, локальних податків і зборів, інвестицій та державно-приватного партнерства в забезпеченні сталого розвитку територій. Наголошено на важливості розширення дохідної бази місцевих бюджетів, удосконалення механізмів фінансового планування й підвищення рівня професійних компетенцій кадрів. Звернуто увагу на низьку інвестиційну привабливість громад, недосконалість законодавчого середовища та брак обізнаності щодо можливостей міжнародного фінансування, що зумовлює необхідність реформування фінансових інструментів на місцевому рівні. Результати дослідження можуть стати підґрунтям для подальших наукових пошуків у напрямі розбудови ефективних фінансових механізмів місцевого самоврядування та сприятимуть підвищенню фінансової стійкості та конкурентоспроможності територіальних громад України.