ДІАГНОСТИКА ПІДСИСТЕМИ МАТЕРІАЛЬНОГО СТИМУЛЮВАННЯНАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - ЛУК’ЯНОВА, Валентина; ПОЛОЗОВА, Валентина; МАЛІЦЬКИЙ, Роман; ХЛІВНЕНКО, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Досліджено теоретико-прикладні аспекти матеріального стимулювання працівників на різних групах підприємств України (залежно від кількості зайнятих працівників). Основний акцент зроблено на діагностику таких складових як витрати на персонал і витрати на оплату праці у контексті змін обсягу реалізації продукції (товарів, послуг). Виявлено, що протягом 2015-2023 років спостерігалось стійке зростання величини обсягу реалізації продукції, витрат на персонал і на оплату праці (у розрахунку на 1 найманого працівника) для усіх виділених груп підприємств. Однак, величина обсягу реалізації продукції на 1 найманого працівника є найвищою для мікропідприємств (кількість зайнятих до 9 осіб), а величина витрат на персонал і витрат на оплату праці – найбільша н великих підприємствах  (кількість зайнятих 250 осіб і більше). Спостерігалось більш прискорене зростання витрат на оплату праці порівняно з витратами на персонал, що пояснюється різною величиною сум відрахувань на соціальні заходи для окремих груп підприємств (найбільший середній рівень відрахувань для мікропідприємств). Протягом досліджуваного періоду наявне перевищення індексів зростання заробітної плати над індексами продуктивності праці для усіх груп підприємств (за незначної кількості точкових винятків, найперше у 2016 році). Розрив у зростанні обсягів реалізації продукції і витрат на оплату праці збільшується для середніх і великих підприємств (кількість зайнятих 50 осіб і більше). Найбільше відставання спостерігаємо для великих підприємств поряд із найбільшими значеннями витрат на персонал і на оплату праці, зокрема. Це дозволяє зробити висновок про наявну і зростаючу значимість нематеріальних стимулів для малих і мікропідприємств. Системи мотивації найманих працівників потребують постійної уваги і вдосконалення як у контексті дієвості матеріальних, так і нематеріальних стимулів.