ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ УКРАЇНИ - МАТІЙЧУК, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Відмічено появу державних підприємств: «Оператор ринку» та «Гарантований покупець», які відповідають за функціонування ринку на добу наперед і внутрішньодобового ринку, та формують цінову політику оплати послуг з електроенергії виробникам та постачальникам, які застосовують відновлювані джерела енергії, тобто працюють за «зеленим тарифом» та «регульованим тарифом» для потреб населення.Відзначено, що Електрична енергія розподіляється в межах ОЕС енергопостачальними компаніями, які є ліцензіатами по забезпеченню електричної енергії за регульованими та нерегульованими тарифами.Окреслено, що вагомими результатами процесів реформування електроенергетичного ринку є: організованість сегментів ринку електроенергії, яка дозволяє вважати основними індикаторами формування ціни ринок на добу наперед; одночасно відбувається функціонування двох торговельних зон – Об’єднаної енергетичної системи України і енергетичного осередку Бурштинської ТЕС, де через структуру генерації сформувалися різні ціни; розпочато можливості застосування експортного потенціалу електроенергії за принципами ENSTO-S що сприяє загальній узгодженості між країнами-постачальниками, підвищує конкуренцію, формує систему збалансованих результатів з мінімізацією втрат, пришвидшує процеси інтеграції електроенергетичного ринку України до складу енергетичної системи Європи.Водночас перед електроенергетичним ринком України є чимало викликів та загроз, серед яких: відлік реалізації моделі вільного ринку електроенергії не супроводжувався по мірі об’єктивних причин змінами регульованих цін на електроенергію для окремих категорій споживачів (населення) і перехресного субсидування, що зрештою спричинило значну фінансову напругу на державні підприємства «Енергоатом» і «УкрГідроЕнерго», які є суб’єктами покладення спеціальних обов’язків; не реалізовано належним чином практику функціонування аукціонів для відновлюваних джерел енергії з метою оптимізації їх вартості. В цій царині відбулося лишень будівництво таких об’єктів за умов фіксації «зеленого тарифу»; проблеми в Україні призвели до падіння економічного розвитку, значної споживацької заборгованості та зменшення споживання електроенергії, в результаті падіння цін, зростання дефіциту та боргового покриття перед пільговими категоріями споживачів; значне накопиченням боргового тягаря ДП «Енергоринок» перед значною кількістю генеруючих компаній, потребує негайного державного регулювання та прийняття спеціального закону щодо подальшого розв’язання цієї проблеми; заміна старих потужностей на нові зі швидким стартом для балансування та функціонування газопоршневих блоків та систем акумулювання енергії.Стало відомо, що по своєму сутнісному наповненню електроенергетична галузь має низку специфічних особливостей, які характеризують її енергетичну спрямованість: зміна параметрів залежно від сфери застосування, одночасність процесів виробництва та споживання в якості енергетичного ресурсу; сталість та ідентичність об’ємів виробленої та спожитої електричної енергії; відсутність можливостей щодо резервування в формі товару; неможливість прогнозованої оцінки щодо генерації та споживання ресурсу; цілковита залежність виробничої складової від споживацького попиту. Окрім обставин економічного спрямування, для електричної енергії є характерними також специфічні властивості, що пов’язано з сутнісним призначенням, як енергетичного ресурсу: потужність; час; умови та режими споживання; якість; дистанція; мінливість.На сьогодні слід відмітити вже існуючі позитивні та негативні наслідки ефективності державного економічного регулювання ринку електроенергії. Що стосується негативних наслідків, то слід відмітити різносторонній та не уніфікований характер застосування різних форм та методів ціноутворення до виробників електроенергії; податковий дисбаланс у зв’язку з відсутністю потрібних податково-бюджетних важелів регулювання електроенергетичної галузі; практикування системи перехресного субсидіювання одних споживачів за рахунок інших шляхом оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електричну енергію.Огляд критеріїв безпеки в електроенергетичній галузі країни свідчить про недосконалість ринку електроенергії та потребу в підсиленні відповідних інструментів безпековості.