ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДОЛОГІЧНИХ ОСНОВ НАУКОВОГО ПІЗНАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - ГРИЦИНА, Л.; ХАРУН, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розкрито сутність процесу наукового пізнання як особливий виду діяльності людини, головною функцією якого є вироблення й теоретична систематизація об’єктивних знань про дійсність. Визначено основні функції наукового пізнання, а саме: функції опису, пояснення, розуміння, передбачення; розкрито його багаторівневу структуру. Доведено, що процес наукового пізнання є неможливим без розробки та використання належного методологічного базису. Для розкриття змісту якого методологія наукового пізнання економічних процесів була представлена у вертикальній та горизонтальній площинах, з використанням ієрархічного та плюралістичного підходів. В результаті було визначено зміст базових елементів методологічного фундаменту, а саме зміст «поняття», «категорія»; доведено необхідність їх розмежування; розглянуто  сутність терміну «принцип», визначено його логічний зв'язок із поняттями «ідея», «положення», «цінність» та «стандарт».