ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ: ОЦІНКА СТАНУ ТА МАРКЕТИНГОВІ ЧИННИКИ РОЗВИТКУ - АЛАА ТАБІТ НІАМА, АЛ ШАБАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена вивченню теоретичних засад інноваційного розвитку підприємств аграрного сектору. Досліджено умови інноваційного розвитку підприємств аграрного сектору України. Доведено необхідність комплексного застосування інноваційного інструментарію підприємствами аграрного сектору: новітньої техніки, ресурсозберігаючих технологій, структури виробництва, кваліфікованих кадрів, маркетингових інновацій, управлінських та організаційних інновацій. Виявлено зв’язок між використанням інновацій в агросекторі та можливим погіршенням екологічного стану середовища. Проведено оцінку інноваційної діяльності підприємств аграрного сектору, а також запропоновано заходи щодо її вдосконалення. Розглянуто вплив розміру сільськогосподарського підприємства на обсяг та структуру капітальні інвестицій. Проаналізовано показники придбання й використання сільськогосподарської техніки, імпорту племінних тварин, структури видового складу сортових ресурсів. Уточнено особливості та перешкоди на шляху використання інноваційних процесів підприємств аграрного сектору.