ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ЇЇ РОЗВИТКУ - ФУРДЕЛА, Н.; СЕРЖАНОВ, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У даній статті розглядаються актуальні на сучасному етапі проблеми економічної безпеки України. Визначено основні загрози економічній безпеці країни. Встановлено, що сьогодні найважливішим принципом формування цивілізованих ринкових відносин в Україні є досягнення економічної безпеки держави. Одне з визначень цього терміну таке: економічна безпека - це стан національної економіки, який дозволяє зберігати опір внутрішнім та зовнішнім загрозам і здатний задовольнити потреби окремої людини, сім’ї, суспільства та держави. Іншими словами, економічна безпека країни — це комплексна категорія, що характеризує здатність національної економіки до розширення самовідтворення з метою забезпечення конкурентоспроможності національної економіки у світовій економічній системі. Виходячи з вищесказаного, доведено, що забезпечення національних інтересів та економічна безпека є найважливішими функціями держави, реалізація яких покликана зміцнити її позиції в міжнародному співтоваристві. На жаль, нині Україна має недостатньо високий рівень економічної безпеки. Це пов’язано з низкою негативних явищ в економіці та суспільстві. Одним із найважливіших факторів, що негативно впливає на стан економічної безпеки в країні, є таке явище, як тіньова економіка. Визначено, що загальноприйнятому розумінні тіньова економіка - це економічна діяльність, яка не обліковується та не контролюється офіційними державними органами, а також діяльність, спрямована на отримання доходу шляхом порушення чинного законодавства. За різними джерелами, рівень тіньової економіки в Україні становить близько 50% реального ВВП країни.