ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - МАЙСТРЕНКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено питанням забезпечення та оцінки конкурентоспроможності суб’єктів господарювання в умовах цифрової трансформації економіки. Дослідження має на меті є обґрунтувати теоретико-методичні засади налізу та оцінювання конкурентних позицій суб’єктів господарювання в умовах цифрової трансформації та визначити роль і потенціалу цифрових інструментів в цьому процесі. В дослідженні визначено, що завданням аналізу конкурентних позицій є ідентифікація поточного рівня конкурентоспроможності підприємства та визначення його місця на цільових ринках у порівнянні з основними конкурентами. В статті обґрунтовано процес аналізу та оцінювання конкурентних позицій підприємства, що охоплює оцінку зовнішнього конкурентного середовища, внутрішнього потенціалу, порівняльний аналіз з конкурентами, інтегральну оцінку конкурентоспроможності та формування стратегічних висновків. Обґрунтовано доцільність інтеграції цифрових інструментів у всі етапи зазначеного процесу з метою підвищення об’єктивності, комплексності та оперативності аналітичних процедур. Охарактеризовано потужні цифрові інструменти та платформи, які використовуються у вітчизняній та зарубіжній практиці для оцінювання конкурентних позицій підприємств, зокрема систем бізнес-аналітики, платформ конкурентної розвідки, інструментів цифрового маркетингу та рішень на основі штучного інтелекту. Визначено, що застосування цифрових технологій дозволить поєднати результати фінансового, ринкового та стратегічного аналізу в єдину аналітичну систему та забезпечити моніторинг конкурентних позицій у режимі реального часу. Дослідження потенціалу цифровізації процесу оцінювання конкурентних позицій дозволило обґрунтувати її роль як потужного чинника підвищення адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища, зниження суб’єктивності управлінських рішень та формування стійких конкурентних переваг у довгостроковій перспективі. Обґрунтовано, що цифрові інструменти створюють передумови для переходу від статичних оцінок конкурентоспроможності до динамічних, багатовимірних моделей, орієнтованих на стратегічний розвиток суб’єктів господарювання.