ІНТЕГРАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ ТА ВИБІР АЛЬТЕРНАТИВ РОЗВИТКУ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ ESG-ПІДХОДУ - МІЩУК, Галина; ТРИГУБА, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено методичні засади вибору альтернатив розвитку малих і середніх промислових підприємств на прикладі виробників алюмінію. Обґрунтовано доцільність та переваги імплементації ESG-підходу задля досягнення як економічної ефективності, так і можливостей сталого розвитку у світлі сучасних вимог до промислових виробників. Запропонований підхід ґрунтується на комплексній оцінці факторів економічного, екологічного, соціального та управлінського змісту, що може слугувати основою вибору та прийняття збалансованих управлінських рішень в умовах обмежених фінансових ресурсів малих та середніх підприємств. Запропонований підхід є принциповою пропозицією, обґрунтованою виходячи з міжнародного досвіду імплементації принципів ESG-сталості в економічні процеси, а також експертного оцінювання вагових коефіцієнтів у розрахунку інтегральної оцінки альтернатив. Розроблені методичні засади є корисними для вибору управлінських ініціатив, забезпечуючи баланс між вимогами декарбонізації, енергоефективності та економічної доцільності, що є актуальним завданням у виробництві критичних матеріалів. Практичне застосування методичного інструментарію сприятиме підвищенню ефективності управління ESG-трансформацією підприємств алюмінієвої галузі та зміцненню їх конкурентоспроможності на міжнародних ринках.