ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ МІСЦЕВИМИ ФІНАНСАМИ ЯК ЕЛЕМЕНТ МЕХАНІЗМУ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - ХАЛАВЧУК, Валерій; РИБАК, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль цифрових інструментів управління місцевими фінансами у структурі механізму фіскальної децентралізації в умовах воєнної економіки та післявоєнного відновлення України. Обґрунтовано, що цифровізація податкового адміністрування виступає інституційною передумовою підвищення фінансової спроможності територіальних громад. Проаналізовано розвиток електронних сервісів податкового адміністрування, впровадження стандарту SAF-T UA, поширення програмних реєстраторів розрахункових операцій та їх вплив на стабілізацію доходної бази місцевих бюджетів. На прикладі Хмельницької міської територіальної громади досліджено динаміку надходжень податку на доходи фізичних осіб у 2020–2024 рр. та встановлено взаємозв’язок між рівнем цифрової фіскалізації економіки та фінансовою стійкістю місцевого бюджету. Запропоновано концептуальну модель впливу цифрових інструментів на фінансову спроможність громади. Визначено ризики цифрової трансформації у воєнний період та напрями використання цифрової податкової інфраструктури у процесі післявоєнного відновлення територій.