РОЛЬ БІЗНЕС-АНАЛІЗУ У ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА - КОЛУПАЄВА, Іріна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль бізнес-аналізу у формуванні конкурентної стратегії підприємства в умовах глобалізації, цифровізації економіки та зростаючої конкуренції. Обґрунтовано актуальність теми, що зумовлена необхідністю підвищення ефективності управлінських рішень на основі системного аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища функціонування підприємства. Визначено, що в умовах нестабільності ринку та швидких технологічних змін формування конкурентної стратегії набуває безперервного характеру і потребує інтеграції сучасних аналітичних інструментів. Розкрито сутність бізнес-аналізу як ключового інструменту інформаційно-аналітичного забезпечення стратегічного управління, що дозволяє ідентифікувати сильні та слабкі сторони підприємства, оцінювати вплив зовнішніх факторів, виявляти ризики та можливості розвитку. Проаналізовано наукові підходи до формування конкурентних стратегій та встановлено недостатній рівень інтеграції бізнес-аналізу у стратегічне управління підприємствами. Обґрунтовано необхідність розроблення комплексного підходу до використання бізнес-аналізу як основи формування конкурентної стратегії, що забезпечує узгодженість між стратегічними цілями, ресурсним потенціалом і ринковими умовами. Визначено основні етапи застосування бізнес-аналізу у стратегічному плануванні, зокрема аналіз макро- та мікросередовища, оцінку внутрішніх ресурсів, використання методів SWOT-аналізу, моделювання бізнес-процесів та оцінювання ключових показників ефективності. Доведено, що інтеграція бізнес-аналізу сприяє підвищенню обґрунтованості стратегічних рішень, формуванню конкурентних переваг, оптимізації ресурсів та забезпеченню стратегічної гнучкості підприємства. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання запропонованих підходів для створення ефективної системи стратегічного управління, що забезпечує сталий розвиток підприємства та зміцнення його позицій на ринку.