ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - ДАБІЖА, Віра (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В сучасних умовах глобалізації та цифровізації суспільства інформаційна безпека стає критичною складовою національної безпеки, однак ефективне її забезпечення залишається проблематичним. Незважаючи на розвиток нормативно-правової бази та наявність організаційних механізмів, державне регулювання інформаційної безпеки стикається з рядом системних викликів, серед яких фрагментарність інституційного забезпечення, недостатня координація між органами влади та технологічне відставання від темпів розвитку інформаційних технологій. У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану державного регулювання інформаційної безпеки в умовах глобалізації, цифровізації суспільства та зростання кіберзагроз. Розкрито сутність поняття інформаційної безпеки як складової національної безпеки держави, визначено її ключові елементи та функції в контексті забезпечення суверенітету, стабільності суспільства та захисту інформаційного простору. Особливу увагу приділено виявленню основних проблем державного регулювання у цій сфері, серед яких: недосконалість нормативно-правової бази, фрагментарність інституційного забезпечення, недостатній рівень координації між органами державної влади, а також відставання від темпів розвитку інформаційних технологій. Проаналізовано виклики, пов’язані з гібридними загрозами, інформаційними операціями та кібератаками, що особливо актуалізуються в умовах сучасних геополітичних трансформацій. У роботі обґрунтовано необхідність удосконалення механізмів державного регулювання інформаційної безпеки шляхом гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами, впровадження сучасних підходів до кіберзахисту, розвитку державно-приватного партнерства та підвищення рівня інформаційної культури суспільства. Окреслено перспективні напрями розвитку державної політики у сфері інформаційної безпеки, зокрема створення інтегрованих систем моніторингу загроз, посилення інституційної спроможності відповідних органів та активізацію міжнародного співробітництва. Зроблено висновок, що ефективне державне регулювання інформаційної безпеки є ключовою умовою забезпечення стійкості держави до сучасних викликів та загроз, а також важливим чинником сталого розвитку інформаційного суспільства.