ОСОБЛИВОСТІ КОУЧИНГУ ЯК СУЧАСНОГО МЕТОДУ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВІ - ЛЕПЕЙКО, Тетяна; ПЕРЕРВА, Іванна; МАЦІКАНИЧ, Дарина; ШЕВЧЕНКО, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується коучинг як сучасний метод управління персоналом, зокрема його роль у розвитку працівників та підвищенні конкурентоспроможності компаній. Персонал є ключовим ресурсом будь-якої організації, тому його постійний розвиток є необхідним для досягнення стратегічних цілей. В умовах сучасного бізнес-середовища коучинг стає важливим інструментом для покращення професійних навичок, мотивації, взаємодії в колективі та вирішення конфліктів. Основною метою статті є визначення особливостей коучингу як методу управління персоналом, а також розгляд основних видів коучингу, таких як корпоративний, бізнес- та лайф-коучинг. У статті розглядаються порівняльні характеристики коучингу з іншими методами, такими як наставництво, консультування та тренінги, що дозволяє чітко визначити відмінності та переваги коучингового підходу. Коучинг відрізняється від традиційних методів тим, що він сприяє не лише навчанню нових навичок, а й розвитку внутрішнього потенціалу співробітників, їх мотивації та здатності до самостійного прийняття рішень. Автори статті наголошують на важливості використання коучингу як інструменту для досягнення ефективності як на рівні окремих працівників, так і в рамках компанії в цілому. Зокрема, розглядається практичне застосування коучингу в українських підприємствах, де цей метод лише починає впроваджуватися, але вже демонструє позитивні результати в підвищенні продуктивності та внутрішньої атмосфери в організаціях. Під час аналізу також зазначено, що коучинг є ефективним інструментом для покращення корпоративної культури та розвитку лідерства. Важливим аспектом є те, що коучинг вимагає від керівників певних знань і навичок, тому ефективність цього методу безпосередньо залежить від готовності менеджерів до інвестування в розвиток персоналу та впровадження нових підходів у управлінні. Висновки статті підтверджують, що коучинг є потужним інструментом для підвищення ефективності управління персоналом і розвитку організацій, сприяючи покращенню комунікації, мотивації, а також формуванню більш здорового робочого середовища. Однак для успішного впровадження коучингу в Україні необхідна постійна підтримка з боку керівництва, а також адаптація цього методу до специфіки вітчизняного ринку праці. Таким чином, коучинг, як метод розвитку персоналу, має великий потенціал для сприяння успіху як окремих працівників, так і цілих компаній, забезпечуючи їх адаптацію до змін і підвищення конкурентоспроможності на ринку.