ІННОВАЦІЙНІ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ АПК: ВІД ФІНАНСУВАННЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ДО РОЗРОБКИ ПРОЄКТІВ - МАСЛАК, Ольга; ГРИШКО, Наталя; ГРИШКО, Володимир; ГЛАЗУНОВА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано обсяги та співвідношення витрат на наукові дослідження і розробки в Україні, у тому числі у сільському, лісовому та рибному господарстві; визначено спрямованість та особливості впровадження результатів НДР у аграрну сферу. З метою встановлення тенденцій зміни продуктивності праці на підприємствах, що провадили сільськогосподарську діяльність в Україні, застосовано інструментарій прогнозування на основі методу екстраполяції (поліноміальна лінія тренду). Обґрунтовано, що модель інноваційно-орієнтованого розвитку та модернізації АПК базується на складній взаємодії чинників. З метою визначення характеру та особливостей причинно-наслідкових зв’язків, з’ясування потенціалу синергії та ефектів балансування у циклічних ланцюгах, застосовано інструментарій побудови Causal Loop Diagram. За результатами проведеного дослідження встановлено, що процеси інноваційної модернізації галузі повинні базуватися на циклічному покращенні через взаємодію проєктів впровадження агроінновацій, цифрових рішень, екологічних технологій та енергоефективності.