СУЧАСНИЙ СТАН ТА АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - НЕКРАСОВА, Любов; КРУПІЦА, Ірина; ШЕПЕЛЕВА, Ольга; НАУМЕНКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена глибокому аналізу сучасного стану конкурентоспроможності підприємств України в умовах глобальних економічних трансформацій та внутрішніх викликів, зумовлених економічною нестабільністю, політичними чинниками та наслідками війни. У роботі систематизовано ключові внутрішні та зовнішні фактори, що безпосередньо впливають на здатність підприємств адаптуватися до змін і зберігати або посилювати свої конкурентні позиції. Особливу увагу приділено економічним, технологічним, інфраструктурним, кадровим і регуляторним детермінантам конкурентоспроможності. На основі галузевого підходу проаналізовано специфіку формування конкурентних переваг у провідних секторах економіки України — аграрному та промисловому. Уточнено, що в аграрному секторі ключовими драйверами виступають точне землеробство, цифрові платформи, автоматизовані системи обліку та моніторингу, тоді як у промисловості — модернізація виробництва, впровадження енергоефективних технологій і використання альтернативних джерел енергії. Наведено конкретні приклади підприємств, які досягли успіху завдяки інтеграції інноваційних підходів, орієнтованих на стале виробництво, ресурсозбереження та екологічну безпеку. Окремим напрямом дослідження виступає аналіз ролі державної політики у формуванні сприятливого середовища для розвитку конкурентоспроможності бізнесу. Розглянуто вплив податкових стимулів, програм субсидування, інвестиційних грантів та інструментів державно-приватного партнерства на активізацію ділової активності. Обґрунтовано необхідність реформування регуляторного середовища, спрощення умов ведення бізнесу та підтримки малого і середнього підприємництва як основи економічної стійкості. У статті також окреслено перспективи для подальшого зростання конкурентоспроможності українських підприємств через інтенсифікацію інвестицій у новітні технології, масштабування цифрової трансформації, оновлення виробничих потужностей та вихід на нові міжнародні ринки. Зроблено висновки щодо необхідності формування інтегрованої стратегії конкурентоспроможності, яка поєднуватиме інноваційний розвиток, ефективну взаємодію з державними структурами та адаптацію до сучасних глобальних викликів.