ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - КАЛІНІЧЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В сучасних умовах особливої актуальності та практичної значущості набувають питання моніторингу поточного стану суб’єкта господарювання, оцінки та аналізу використання наявних ресурсів, розробки та реалізації ефективних управлінських рішень. Однією з найгостріших проблем для сучасного підприємства є збереження конкурентоспроможності і підтримання активності в умовах зовнішнього середовища, що безперервно змінюється. Проблеми ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств пов’язані з використанням їхнього потенціалу, що зумовлює вибір та обґрунтування на основі проведеного економічного аналізу процедур оцінки величини та структури потенціалу сільськогосподарського підприємства, що дозволяють оперативно визначати його внутрішні можливості та недоліки, виявляти приховані резерви. Управління економічним потенціалом має на меті досягнення стратегічних цілей розвитку сільськогосподарського підприємства та спрямоване на забезпечення його ринкової стійкості. Раціональне використання економічного потенціалу сільського господарства в умовах динамічного розвитку економіки країни передбачає поєднання та дотримання оптимальної пропорційності та збалансованості розвитку всіх складових потенціалу за основними параметрами економічного зростання: високих та стійких темпів, розмірів абсолютних приростів, структурних зрушень в обсягах виробництва відповідних видів продукції та забезпечення її якості. Економічний потенціал аграрного підприємства є ключовим елементом стратегічного управління, який забезпечує основу для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Ефективне використання економічного потенціалу дозволяє підприємствам досягати своїх стратегічних цілей, адаптуватися до змін зовнішнього середовища та забезпечувати стале зростання у довгостроковій перспективі.