ВИКОРИСТАННЯ ПРОЕКТНОГО ПІДХОДУ В СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ РОЗВИТКОМ БІЗНЕСУ В РЕГІОНІ - КРИВОКУЛЬСЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито наукове бачення шляхів використання проектного підходу в стратегічному управлінні розвитком бізнесу в регіоні. Метою статті є обґрунтування значимості використання проектного підходу в стратегічному управлінні розвитком бізнесу в регіоні. Методи дослідження: для обґрунтування значимості використання проектного підходу в стратегічному управлінні розвитком бізнесу в регіоні використано системний та структурний підходи, метод аналізу і синтезу, статистичний метод, узагальнення концептуальних положень з досліджуваної проблематики, представлених у публікаціях науковців. З позиції цільового підходу обґрунтовано теоретичні положення щодо використання проектного підходу в стратегічному управлінні розвитком бізнесу в регіоні, які доповнюють існуючі через урахування сучасних особливостей (необхідність підтримки бізнесу в умовах війни та стимулювання його розвитку в умовах післявоєнної відбудови та ін.). Констатовано важливість забезпечення: сталого розвитку регіонів; більшої публічності у діяльності усіх учасників територіального розвитку (державних органів, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та ін.); умов для дифузії нововведень (нових видів продукції й послуг, організаційного досвіду й знань тощо), що, відповідно, вимагає використання проектного підходу в стратегічному управлінні розвитком бізнесу в регіоні. Стверджується, що питання використання стратегічного й проектного підходів в управлінні регіоном і в управлінні бізнесом корелюють між собою, а сутність стратегічного управління розвитком бізнесу в регіоні розкривається через реалізацію множини стратегій розвитку, які повинні бути взаємопов’язані між собою, і передбачати застосування проектного підходу. Визначено умови, які вимагають врахування в ході реалізації проектів щодо управління розвитком територій, зокрема: публічність регіональних проектів, що означає участь у їх підготовці, реалізації, моніторингу і контролю науковців, підприємців, громадськості, експертів; проекти формують основу для проведення економічних, соціальних і екологічних реформ в регіоні, залучення для цього інвестицій і впровадження інноваційної моделі управління сталим розвитком території за участі різних стейкхолдерів, в тому числі, бізнесу тощо. Акцентовано на тому, що регіональна (місцева) програма розвитку бізнесу має бути функціонально спрямована на: визначення перспективних векторів розвитку такого бізнесу з позиції його цінності для території; формування динамічної і гнучкої моделі доцільної діяльності бізнесу в динамічному середовищі регіону і підтримки такої діяльності, однак, сьогодні посилення вимагає комунікаційна складова програм підтримки місцевої економіки, налагодження дієвих бізнес комунікацій. Зазначено, що формування і реалізація власної стратегії розвитку бізнес-організації є важливою частиною системи її менеджменту, що своєю чергою, передбачає визначення системної множини тактичних завдань, які вимагають виконання, і за своїми сутнісними характеристиками і є проектами, якими слід управляти. У контексті майбутніх перспектив наголошено на тому, що команда проекту, особливо, його керівник, повинні розвивати довготривалі відносини з клієнтом, виявляти нові бізнес-можливості у таких відносинах і стратегічно їх використовувати.