ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ АСПЕКТІВ УПРАВЛІННЯ: ПІДТРИМКА ПІДЛЕГЛИХ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР ЛІДЕРСТВА - ПОЧТОВЮК, Андрій; БІЛИК, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті аналізуються ключові аспекти управлінської діяльності, зокрема стилі управління, методи впливу на персонал та стратегії поведінки керівників. Поглиблено наукові уявлення про психологічні якості управлінців, орієнтованих на підлеглих, зокрема їхній емоційний інтелект, комунікативні навички та соціальну відповідальність. Розглядаються адміністративні, соціологічні, психологічні та соціально-психологічні методи управління, що дозволяють ефективно регулювати взаємодію в колективі та формувати сприятливий робочий клімат. Особливу увагу приділено ролі лідерства, влади та комунікативних навичок керівника, зокрема значенню емоційного інтелекту в управлінському процесі. Підкреслюється важливість балансу між контролем і гнучкістю, що сприяє продуктивності працівників та їхній мотивації. Висвітлюються різні форми взаємодії керівника з підлеглими: субординаційна, службово-товариська та дружня, які мають як переваги, так і недоліки. Також розглянуто моделі управлінської поведінки, серед яких протистояння, партнерство, компроміс, уникнення та пристосування. Автори наголошують на необхідності використання адаптивного стилю управління, що передбачає врахування особливостей колективу, мотиваційних механізмів та соціальної динаміки.